• Контакти
  • Карта сайту
  • На головну

// Статті / Garmin Asus A10 - смартфон-навігатор під управлінням Android

Garmin Asus A10 - смартфон-навігатор під управлінням Android
25.10.2010

Garmin Asus A10 - смартфон-навігатор під управлінням Android

От і прийшов в Україну довгоочікуваний смартфон під управлінням операційної системи Google Android, придбати який у Львові та Івано-Франківську Ви завжди зможете в нас.

Garmin і Asus вже досить давно славляться своїми спільними розробками чи то смартфонами з розширеними навігаційними функціями, чи то навігаторами з можливостями смартфонів. Asus за традицією відповідає за складову смартфона, а Garmin - за навігацію. Кілька місяців тому була анонсована нова модель Garmin-Asus A10. Цікаво, що з назви зникло слово «nuvifone». Втім, даний апарат цікавий ще й тим, що це, напевно, перше повноцінне навігаційне рішення під управлінням ОС Google Android, та й просто непоганий смартфон. Нарешті, Garmin-Asus A10 приїхав і в нашу тестову лабораторію, так що ми зможемо перевірити, наскільки він хороший.

Комплектація

Апарат поставляється в дуже невеликій за розмірами коробці, на якій розміщена коротка інформація про продукт. Тим не менш, комплектація цілком гідна. До смартфону додається шнур USB -> micro-USB, зарядний пристрій із змінними вилками (у комплекті йде одна європейська вилка) і виходом USB, гарантійний талон і mini-CD з докладною інструкцією у форматі PDF.

 

 

Так як Garmin-Asus A10 володіє навігаційними можливостями, в комплекті також поставляється набір для встановлення пристрою в автомобіль: адаптер живлення від прикурювача з півтораметровим шнуром, який закінчується Г-образним роз'ємом micro-USB, і кріпленням з вбудованим динаміком для збільшення гучності голосових інструкцій і повідомлень під час руху. Для кріплення до лобового скла додається кронштейн з присоскою, а також невелика пластинка з липучкою на той випадок, якщо кронштейн не вдається безпосередньо закріпити на склі.

 

 

Ну і, звичайно, в комплекті поставляється дротяна гарнітура з 3,5 мм штекером. Якість звучання навушників, як це зазвичай буває, не найкраща, але для розмов цілком достатня. Блок управління гарнітурою містить коліщатко регулювання гучності, кнопку відповіді і мікрофон. Трохи нижче за нього на дроті бовтається маленька прищіпка для кріплення до одягу. Навушники-крапельки забезпечені поролоновими накладками (пара запасних йде в комплекті). Все це добро акуратно і компактно упаковано.

 


 

Зовнішній вигляд

Garmin-Asus A10 зовні схожий на попередні моделі смартфонів цього альянсу. Апарат являє собою моноблок середніх розмірів із закругленими краями, який зручно лежить в руці. Передня панель повністю закрита глянцевим захисним склом, яке досить швидко заляпується, так що для збереження приємного зовнішнього вигляду його доведеться регулярно протирати. Хоча треба зазначити, що відбитки пальців не так уже й помітні. Велику частину займає екран з діагоналлю 3,2 ". При цьому розміри апарату трохи більші - 110x58x13, 9 мм, та й важить він небагато. Щоправда, у кишеню сорочки його не покладеш - все ж таки буде відтягувати вниз.

 


 

Над екраном знаходиться невеликий динамік із захисною металевою сіточкою. Гучність його досить велика для комфортного розмови навіть в галасливій обстановці. Під екраном знаходиться ряд сенсорних кнопок: «Назад», «Додому» та «Меню», які обов'язкові для будь-якого пристрою під управлінням Android. Апаратні кнопки були б, звичайно, кращі, але зворотній зв'язок у вигляді вібрації при натисканні на них усе ж є. Втім, це вже справа смаку. Під кнопками проходить невелика срібляста смужка, а в самому низу передньої панелі красується логотип Garmin-Asus.

 

 

Задня кришка виконана з нековзного приємного на дотик чорного пластику, так званого soft-touch. У ній є отвори для ще одного динаміка і вбудованої камери. Кришка щільно кріпиться, ніякого люфту не спостерігається. Приємна дрібниця: на кришці є наклейка з інструкцією, як, власне, зняти цю саму кришку - натиснути в центрі і потягнути за спеціальну виїмку.

 


 

Ще одна приємна особливість - якщо зняти кришку з включеного апарату, то він автоматично заблокує доступ до пам'яті. Це зроблено на той випадок, якщо раптом батарея вивалиться, а якісь дані не встигнуть записатися або будуть пошкоджені. При знятій кришці користувачеві відкривається доступ до слоту для карт пам'яті micro-SD (в тому числі і SDHC). Гаряча заміна можлива, але вельми скрутна. Відсік для SIM-карти знаходиться під батареєю.

 

 

На верхньому торці знаходиться кнопка живлення і аудіо-роз'єм 3,5 мм. На правому торці є кнопка-гойдалка для регулювання гучності. Гучність регулюється, навіть якщо смартфон заблокований. З правого ж боку є невелика виїмка для фіксації апарата в автомобільному тримачі. На лівому торці розташовується порт micro-USB і спеціальний роз'єм для док-станції. Нарешті, на нижньому торці є невеликий отвір мікрофону і петелька для кріплення ремінця.

 


 

Кнопки розташовані зручно. Смартфон буквально лягає в руку. Та й керувати ним можна теж однією рукою. Якість збірки ідеальна. У цілому, дизайн Garmin-Asus A10 простий, строгий і невибагливий. Дуже симпатичним його не назвеш, але і відторгнення він не викликає.

 


 

Зв'язок

Набір бездротових інтерфейсів цілком відповідає сучасним вимогам. Модуль Wi-Fi підтримує стандарти 802.11 b / g і, треба сказати, працює відмінно. [Під час тестування сталася досить безглузда історія. На точці доступу закінчилися доступні IP-адреси (їх число було свідомо обмежено). У битві за одночасне підключення відразу декількох пристроїв Garmin-Asus A10 незмінно виходив переможцем - він швидше за всіх знаходив точку доступу та підключався до неї.]. З Bluetooth ніяких накладок  виявлено не було з'єднання з іншим телефоном завжди вдавалася з першого разу. Та й робота з гарнітурою не викликала ніяких нарікань.

З тестуванням мобільних мереж виникли деякі труднощі. Як відомо, покриття 3G у нас, м'яко кажучи, не ідеальне, так що повноцінно протестувати апарат у цих мережах не вдалося. Тим не менш, апарат в зоні покриття 3G успішно поєднувався з цією мережею. Швидкість була непоганою, але з'єднання трималося не дуже стабільно. Не виключено, що смартфон тут ні при чому, а винен швидше оператор. GSM-модуль працює дуже непогано. Навіть при слабкому сигналі апарат буквально "чіплявся" за базову станцію. А ось з GPRS / EDGE пару раз виникали труднощі. При нестійкому сигналі мережі або частих його зникненнях (наприклад, в метро) з'єднання обривалася, і смартфон не дуже-то квапився відновлювати його.

 

                                     Меню SIM                               Швидкість 3G-з'єднання

Екран

 

Ємнісний сенсорний TFT-екран з діагоналлю 3,2 "має роздільну здатність 320x480 пікселів. Це, мабуть, необхідний мінімум для будь-якого сучасного смартфона, тим більше з функцією автомобільного навігатора. Підтримується мультитач і, зокрема, настільки улюблене користувачами збільшення або зменшення двома пальцями. Екран досить чутливий - не доводиться по кілька разів повторювати один той самий жест. Дисплей хоч і глянсовий, але яскравості і контрастності цілком вистачає для того, щоб він залишався читабельним навіть на яскравому сонці. Яскравість може регулюватися як вручну, так і автоматично за допомогою вбудованого датчика освітленості. Якщо піднести апарат до вуха під час розмови, екран автоматично відключається, а після завершення розмови доведеться почекати ще 2-3 секунди перед тим як він включиться знову.

Мультимедіа

Garmin-Asus A10 можна використовувати в якості аудіо-і відеоплеєра. Підтримується відео форматів MPEG4, H.264, H.263, WMV і аудіо у форматах MP3, WMA, AMR, AAC, AAC, SP-MIDI. Для відтворення інших мультимедіа-файлів досить поставити додаткові кодеки. Про підтримку HD-відео мови не йде - для плавного програвання фільми доведеться конвертувати. Стандартний медіаплеєр не блищить своїми можливостями, але ця проблема легко вирішується установкою стороннього ПЗ.

 


 

FM-радіо в смартфоні немає. Зате роз'єм для навушників і гарнітури стандартного діаметра 3,5 мм. Через округленій корпусу частина штекера оголена. Задній динамік досить гучний, але якістю звучання не відрізняється. Втім, треба розуміти, що Garmin-Asus A10 не претендує на звання мобільного розважального центру з багатими мультимедійними можливостями.

Камера

Вбудована камера має роздільну здатність 5 мегапікселів і володіє можливістю автоматичного фокусування, що не може не радувати. Фотографії виходять досить пристойні, але тільки за однієї умови - освітлення повинно бути яскравим, так як спалаху в смартфоні немає. У темряві або при поганому освітленні фотографії виходять шумними, а автофокус часто помиляється. Макрозйомка теж не найкраща, але для фотографування, наприклад, візиток цілком згодиться.

 

Зйомка вдень

 

Зйомка вдень. Максимальне наближення

 

Макрозйомка
 

Налаштувань фото не дуже багато. Можна вибрати роздільну здатність від 320x240 до 2560x1920, задати налаштування освітлення і застосувати різні ефекти. Для відео можна тільки вибрати якість запису і формат (MP4 або 3GP). Відеозйомка можлива тільки з VGA-дозволом.

Крім 512 Мбайт ПЗП, в Garmin-Asus A10 є вбудований флеш-накопичувач ємністю 4 Гб, з яких користувачеві доступно трохи більше 3 Гбайт. Для невибагливих користувачів цього об'єму цілком вистачить. Ті ж, кому цього здасться мало, можуть докупити карту micro-SD об'ємом до 32 Гбайт.

ПЗ та інтерфейс

Апарат працює під управлінням ОС Android 2.1. За замовчуванням використовується п'ять віртуальних робочих столів, з яких один відведений для швидкого запуску навігаційних функцій. При бажанні можна додати і свої робочі столи. Набір стандартного ПЗ від Google не урізаний, як це зроблено в деяких інших апаратах. У смартфоні встановлено стандартний браузер на движку WebKit, клієнт для перегляду відео з YouTube, поштовий клієнт Gmail, Google Talk, голосовий пошук, карти від Google і додаток для синхронізації з обліковим записом Google (пошта, контакти, календар).

 


Є також кілька фірмових утиліт для доступу до сервісів myGarmin. Про обов'язкові календар, будильник, конвертер і так далі навіть не варто згадувати. Хоча той же будильник неприємно здивував. Він автоматично включається, навіть під час розмови, що, м'яко кажучи, несподівано і не дуже-то приємно. Решта софту можна завантажити або купити в Android Market. Приємна новина полягає в тому, що отримати root-доступ на Garmin-Asus A10 простіше простого. Для цього достатньо скористатися утилітою UniversalAndroot.



У заблокованому стані на екран виводяться дата, час, день тижня, число і будильники. Також в заблокованому стані можна швидко відключити звук. На жаль, блокування екрану жодним чином не налаштовується. До речі, Garmin-Asus A10 можна використовувати і без SIM-карти, просто як комунікатор або навігатор. При цьому функція екстрених викликів в будь-якому випадку працює. За рахунок акселерометра екран автоматично розгортається в потрібну сторону.
 


Реалізація основних телефонних функцій проста і зрозуміла. Є список контактів, список з'єднань, обрані номери, голосова пошта і так далі. Контакти можна прив'язати не тільки до номера телефону, але і до e-mail, різних соціальних мереж та програмами для обміну миттєвими повідомленнями. Загалом, цілком стандартний для Android набір функцій. А ось робота з SMS реалізована не кращим чином. Листування виводиться у вигляді чату. Мало того, що виглядає це все не дуже красиво, так ще і кнопка «Надіслати» закриває половину поля введення тексту , та це напевно навіть і не недолік – а новий стандарт.

У цілому, відмінності від стандартного інтерфейсу Android у плані логіки взаємодії з користувачем мінімальні. Ніякої фірмової оболонки в Garmin-Asus A10. Дрібні надбудови (на кшталт іконки у вигляді стрілочки праворуч від слайдера меню, яка перекидає на навігаційний екран) не в рахунок.

Наостанок кілька слів про стандартну клавіатуру. Вона досить зручна, кириличні символи вмістилися  в трьох рядах клавіш,  але от авто доповнення регулярно помиляється, хоча як і в кожному смартфоні. Та не забуваємо також про те, що можна  встановити і сторонню клавіатуру.


Навігація

Навігаційні можливості в Garmin-Asus A10 реалізовані дуже добре. Практично з будь-якого місця (будь то набір SMS, фото чи відеозйомка і так далі) можна прикріпити поточні координати. GPS-приймач підтримує функції Assisted GPS / Aided GPS і працює чудово. Супутники знаходяться дуже швидко і, що дивно, приймач ловить їх сигнал навіть у приміщенні на відстані двох-трьох метрів від вікна. Так, в приміщенні сигнал дуже слабкий. Так, зв'язок регулярно втрачається. Але все одно приймач "намагається" з усіх сил зловити супутники.


У фірмовому ПЗ Garmin передбачені режими пішохідної та автомобільної навігації, отримання інформації про пробки, прокладка маршрутів, запис треків, показ на карті POI, відображення камер та постів ДАІ. Також смартфон дозволяє здійснювати пошук за адресою та координатами, має можливість голосового оповіщення та установки улюблених точок - загалом, робить все те, що повинен вміти будь-який сучасний навігатор. У комплекті йде встановлена карта України від компанії Aeroscan з детальним покриттям,  з пошуком по адресам в понад 200 населених пунктів з позначеними контурами будинків.
 

 

Інтерфейс навігаційної програми досить простий, і розібратися в ньому буде дуже легко. Карта може бути представлена в тривимірному та двовимірному видах. Для пішоходів можуть бути корисні такі сервіси як цифровий компас, Panoramio або Google Transit. А для автовласників стане в нагоді, наприклад, така функція, як автоматичне запам'ятовування місця паркування машини при відключенні смартфона від док-станції. До речі, коли смартфон опиняється в доці, то він автоматично перемикається в ландшафтний вигляд, а на екрані відображається робочий стіл для навігації.

 


 

Втім, Garmin-Asus A10 орієнтований, в першу чергу, на пішохідну навігацію. Можна відразу ж прокласти маршрут від однієї заданої точки до іншої. А можна просто запустити навігатор - він визначить місце перебування і запропонує на вибір безліч точок POI: кафе, ресторани, готелі, банкомати, лікарні і так далі. Причому всі крапки розподілені за категоріями так, що за кілька кліків можна вибрати саме те, що потрібно. Можна запрограмувати конкретну адресу, координати, заздалегідь збережені точки (будинок, робота, спортзал) або просто пошукати що-небудь цікаве навколо, подивитися панорами і так далі. Загалом, важко перерахувати все те розмаїття можливостей, яке надають карти Garmin.

 

 

Після того, як задано початковий і кінцевий пункти подорожі, навігатор уточнить - пересуваєтеся ви на автомобілі чи пішки. У залежності від вибору він побудує відповідний маршрут. Він не змусить пішохода перебігати жваву трасу, а автомобіліста перетинати лісопаркову зону. До речі, за допомогою Garmin-Asus A10 можна долучитися до світу доповненої реальності. Спробуйте, наприклад, скористатися відомим додатком Layar.

 

                                  Google Transit                     Цифровий компас (Compass Pro)

 

Продуктивність і час автономної роботи

Апаратна частина у Garmin-Asus A10 хоч і не топова, але дозволяє легко справлятися з більшістю завдань. Звичайно, в ненажерливі тривимірні ігри на ньому не пограти, але, наприклад, такі популярні Angry Birds на цьому апараті підуть цілком непогано. За суб'єктивними відчуттями, смартфон працює досить спритно, хоча зрідка і "замислюється" над тим або іншим застосуванням.

Час автономної роботи досить довгий. При включеному Wi-Fi і досить активному веб-серфінгу, використанні навігації, спілкуванні в соціальних мережах і всіляких ICQ і Google Talk смартфон протримався робочий день, тобто приблизно 8-9 годин. При більш помірному використанні Garmin-Asus A10 легко проживе без підзарядки до двох днів. Загалом-то, це дуже непоганий результат. Єдиним виключенням є перегляд роликів з YouTube, який "зжирає" батарейку неймовірно швидко.

 


 

Висновки

Отже, підіб'ємо підсумки. Garmin-Asus A10 є не тільки хорошим смартфоном на базі Android, а й прекрасним навігаційним рішенням. До плюсів пристрою можна віднести якраз відмінно опрацьовану навігаційну складову, приємний дизайн, хорошу батарею і непогану камеру. До недоліків: низька роздільна здатність екрану, та не самі широкі мультимедійні можливості з коробки. На щастя, більшість цих недоліків досить легко вирішуються програмними способами.

Ціну та специфікації Garmin-Asus A10 можна переглянути ТУТ.