• Контакти
  • Карта сайту
  • На головну

// Статті / Обираєм універсальний GPS навігатор Garmin

Обираєм універсальний GPS навігатор Garmin
24.03.2014

Обираєм універсальний GPS навігатор Garmin

Дана стаття написана для тих людей, які обирають і хочуть купити навігатор, який можна було б використовувати як в автомобілі, так і на природі. В цій публікації, ми по пунктах зупинимося на характеристиках, якими повинні володіти такі навігатори і детально опишемо їх. Варто пам'ятати золоте правило - «Повністю універсальних gps навігаторів не буває!» так як кожен пристрій, «заточений» на застосування в певній вузькоспеціалізованій галузі.


Як вже згадувалося вище, не існує повністю універсальних навігаторів і слід відразу ж визначити пріоритетні галузі майбутнього застосування. Якщо це більше, поїздки в автомобілі, а іноді природа, то варто зупинитися на автомобільних навігаторах серії Garmin Nuvi. Якщо ж, більше на природі і менше в автомобілі, то це однозначно з туристичних навігаторів Garmin: Oregon, Montana або Monterra.


Тепер, ми по пунктах пояснимо, чому відрізняються прилади в ключових параметрах, і допоможемо віддати перевагу зазначеним вище пристроям.


Для автомобіля, дуже важливу роль відіграє розмір екрана, так як керування навігатором, закріпленого на лобовому склі або торпедо, вимагає великих елементів керування програмного інтерфейсу. Прилади серії Garmin Nuvi мають  дисплей від 3,5-ою дюймів (8,9 см), що цілком достатньо для комфортного огляду карти і введення інформації. Туристичні навігатори Garmin мають  дисплей з розміром від 3-ох дюймів (7,6 См), якого так само цілком достатньо для нормальної роботи в автомобілі, але в них вертикальна орієнтація екрану, проти звичної горизонтальній у автомобільних навігаторів. Обидві лінійки мають сенсорний екран легко читається.


Однією з корисних функцій навігатора, є звуковий супровід навігації, тобто «Поверніть ліворуч через 300 метрів», «Рухайтеся в крайньому лівому ряду» і так далі. Навігатори Nuvi, як і всі пристрої автомобільної навігації забезпечують звуковий супровід, у вигляді голосових підказок від повороту до повороту, що є важливим критерієм при водінні автомобіля, хоча зустрічаються користувачі, які вважають цю функцію надто виснажливою. У той же час, туристичні Garmin не мають опції голосових підказок. Єдине, що вони можуть - це видавати звуковий сигнал (у вигляді не ріжучого вуха писку) при найближчому маневрі.


Дуже важливим параметром при виборі універсального навігатора, для використання в екстремальних умовах, є пиловологозахищений корпус, за стандартом IPX7. Це означає, що крім ударостійкого і п
илозахищеного корпусу, прилад здатний витримувати занурення у воду на метрову глибину протягом півгодини. Зазначені туристичні навігатори мають корпус зазначеного вище стандарту, що робить їх придатними для використання в самих екстремальних умовах, будь то дощ, пил, бруд, тряска або падіння у воду.


Одним з найважливіших критеріїв сучасн
их  навігаторів є не стільки запис треку, скільки можливість гнучкого керування ним. Тобто, можливість записати шматочок пройденого шляху, підписати і зберегти в пам'яті приладу, що б потім його знову пройти або повернутися назад. Цей параметр дуже важливий, коли Ви досліджуєте незнайомі місця і є ймовірність заблукати. Ось тут і приходить на виручку записана «нитка Аріадни» за якою, з допомогою функції TrackBack можна повернеться назад. Автомобільні та туристичні навігатори записують за собою трек, тільки от Nuvi не має гнучкої системи керування ним, тобто трек пишеться однією довгою лінією (до 2000 км), без можливості збереження, але з можливістю повернуться з нею назад (функція TrackBack). А Oregon, Montana і Monerra мають гнучку систему, з можливістю запису шматочків треків і можливістю їх знову пройти і повернуться. Підсумовуючи цей пункт, варто зазначити, що туристичні навігатори Garmin, завдяки зручному менеджеру треків, впевнено випереджають автомобільну серію Garmin Nuvi.

Важливим фактором при використанні навігатора на природі, є його компактність і зручність керування, утримуючи пристрій в руках. Більш практичними в цьому плані є туристична серія Garmin, якими можна легко маніпулювати, утримуючи прилад в одній руці. Витягнутий корпус і згладжені краї роблять їх ідеальними для застосування в альпінізмі, пішому або велосипедному туризмі, а так само на човні. У свою чергу, Garmin Nuvi менше підходить для таких цілей, вони більше підходять для автомобільних подорожей. Також, для активного відпочинку слід враховувати захист навігаторів.

             
Якщо розглядати критерій працездатності навігатора до підзарядки, то з великим відривом у цьому плані лідирують туристичні навігатори Garmin. В якості джерела живлення для Oregon, Montana і Monterra можна використовувати змінні батарейки або акумулятори типу AA, яких вистачає, при економному використанні, до 20 годин роботи. Після розрядки елементів живлення їх з легкістю можна замінити на інші і продовжувати роботу. У той же час, навігатори Garmin Nuvi живляться від вбудованого фірмового акумулятора, якого вистачає при економному використанні максимум на 8 годин роботи з можливістю підзарядки від прикурювача.

 

Вище ми розглянули найбільш важливі критерії, які потрібно враховувати при виборі багатоцільового автомобільного та туристичного навігатора. Повторимо базові рекомендації, які коротко можна сформулювати приблизно так - «більше природа, менше машина» - туристичні навігатори Garmin Oregon, Montana або Monterra, «більше машина, іноді природа» - навігатори Garmin Nuvi.