• Контакти
  • Карта сайту
  • На головну

// Статті / Огляд Garmin-Asus Nuvifone M20

Огляд Garmin-Asus Nuvifone M20
08.05.2010

Огляд Garmin-Asus Nuvifone M20

В даній статті пропонуємо Вам детальний огляд, першого спільного проекту Gamin та Asus, nuvifone M20, придбати який у Львові Ви завжди зможете в нас.


 «Секрет фірми» простий: якщо раніше ASUS створював комунікатори,а Garmin - GPS-навігатори, то тепер компанії працюватимуть спільно. У кожного виробника є немало вдалих напрацювань, а головне - успішна репутація і визнаність. Тепер на пристроях альянсу красуватимуться обоє бренду. Але головне, що хвилює покупця в цій грі слів: чи стануть пристрої зручнішими, особливо, по частині навігаційної складової?

 


Аби не томити читача відразу відкриємо таємницю: участь Garmin - це не лише відповідний логотип на корпусі. Творцям GARMIN-ASUS nuvifone M20 вдалося зробити, як мінімум, три важливі речі: інтегрувати навігаційні функції в оболонку Windows Mobile (у тому числі швидкий доступ з робочого столу, інтеграція адресної книги і багато що інше), забезпечити відмінну локалізацію карт (чим до цих пір не можуть похвалитися Symbian-смартфоны Nokia) і покласти в комплект все, що лише може знадобитися для комфортного використання GPS- функцій пристрою в автомобілі.

 

Це вже немало, адже найчастіше покупці мобільних пристроїв з GPS отримують в кращому разі автомобільну зарядку, а за детальними картами українських міст доводиться вирушати в інтернет або покірно чекати нерегулярних офіційних оновлень. В результаті навігаційні функції використовуються такими користувачами рідко і не у справі, наприклад, аби похвалитися «навороченістю» пристрою перед друзями або колегами, а для автомобіля використовується зовсім окремий навігаційний пристрій. Концепція GARMIN-ASUS nuvifone M20 передбачає все необхідне в одному комплекті.

 

Нагадаємо, що Nuvifone M20 був анонсований в лютому і пів року знадобилося на повну локалізацію софта (програмної оболонки, карти, бази даних точок інтересів і ін.). Тепер новинка доступна українським споживачам . А друга модель - nuvifone G60 - до нас поставлятися не буде. Чи зможе M20 повноцінно замінити автомобільний навігатор? Спробуємо розібратися.

 

Дизайн і ергономіка

 

Оглядаючи глянсові поверхні GARMIN-ASUS nuvifone M20 складно стриматися від аналогії з продуктами HTC. Чи виграшний такий варіант? Для комунікатора - однозначно так, для GPS-комунікатора - питання спірне. Окрім автомобіля навігація передбачає використання пристрою в похідних умовах, де куди доречніше виглядало б щось прогумоване з більш екстремальними формами. Нам же в черговий раз пропонують пристрій у дусі інтелектуального техно-гламура - елегантного, але вже злегка заїждженого. І не практичного, до того ж. Хоча задня поверхня матова, за рахунок чого пристрій можна спокійно класти на стіл без побоювань його подряпати.

 

Екран в GARMIN-ASUS nuvifone M20 - найважливіший елемент управління. Як і в інших топових комунікаторах, в новинці використовується VGA- матриця, що забезпечує відмінну деталізацію. Екран дійсно дуже соковитий і чіткий, а в умовах осені кольори практично не блікли навіть на вулиці. Сподіватимемося, що в сонячну погоду враження від дисплея теж не будуть зіпсовані. Сенсор працює за резистивною технологією. Це означає, що працювати можна, як пальцями, так і стилусом. Взимку в рукавичках теж проблем з чутливістю бути не повинно.

 

Використовувати основні функції GARMIN-ASUS nuvifone M20 зручно за рахунок того, що навігаційний блок і всі службові кнопки під дисплеєм механічні. Це позбавляє користувача від довгого періоду звикання до сенсора - практично всі основні дії (здійснення дзвінків, навігація по меню) можна виконувати, як торкаючись пальцем екрану, так і натискуючи на клавіші. Всі фізичні кнопки ретельно замасковані і не виступають за межі площини передньої панелі і екрану. Збоку передбачена кнопка блокування екрану, він також відключає і фізичні кнопки. Є також клавіша-качелька регулювання гучності, не вистачає на бічній поверхні лише виділеної клавіші швидкого доступу до фотографування. Мабуть, виробник порахував, що для комунікатора цей елемент необов'язковий, навряд чи покупці Nuvifone M20 часто фотографуватимуть.

 

Можливості і оснащення

Навігаційні функції

 

Аби не томити читача, відразу перейдемо до головного питання: наскільки зручний Nuvifone M20 як автомобільний навігатор?

 

Навігаційне ПО. В першу чергу заслуговує на увагу глибока інтеграція навігаційних функцій в оболонку Windows. Так, доступ до навігаційних функцій відкривається прямо з робочого столу в режимі чекання. Натискаємо на крупну ікону «Пошук», і потрапляємо в режим пошуку адрес, об'єктів, пам'яток, міст або координат. Поряд з «Пошуком» є ікона «Карта». При натисненні на неї, на дисплеї відображається ваше поточне положення, а якщо GPS-функції відключені, то останнє зафіксоване місце розташування на карті.

 

 

У спеціальному меню управління маршрутами можна поглянути поточний маршрут або створити новий, у тому числі з використанням маршрутних точок. Там же можна вибрати одну з предзавантажених карт або встановити свою. Пункт меню «Лічильник руху» - це, по суті, спідометр, який, окрім всього іншого, підраховує всю пройдену дорогу, час до наступного повороту, виходячи з поточної швидкості і відстань до нього.

 


Дуже зручна можливість швидкого перегляду всього маршруту поворот за поворотом. Для цього досить вибрати зелений прямокутник у верхній частині екрану. Особливо хочеться відзначити здатність пристрою і ПО швидко змінити і перерахувати маршрут, якщо ви збилися з дороги або скрутили не туди, куди потрібно. Так само швидко розраховується маршрут об'їзду. Більшість телефонів з вбудованим GPS-приймачем, в цьому плані залишають бажати кращого.

 

Як і звичайні автомобільні GPS- навігатори, Nuvifone M20 заздалегідь сигналізує про повороти. До речі, програма запам'ятовує недавно відвідані місця і маршрути. Згодом достатньо їх знайти в списку або при необхідності внести до вибраного. З інновацій відзначимо можливість інтеграції адресної книги і навігації. В результаті можна вибрати в телефонній книзі контакт і прокласти до нього маршрут. Це і є приклад інтеграції Windows з навігаційними функціями. Напевно в подальших моделях ми побачимо результати подальшої роботи в цьому напрямі.

 

Карти місцевості. Nuvifone M20 - один з небагатьох мобільних пристроїв з інтегрованим GPS-приймачем, в якому виробник адекватно віднісся до локалізації. Відзначимо, що покупці смартфонів Nokia, при всій нашій пошані до цієї компанії, до цих пір не мають повноцінної детальної карти українських міст. У новинці виробник всіляко акцентує увагу на тому, що з картами проблем не буде, навіть на коробці серед традиційного перерахування технологій і копірайтів є зображення українського прапора. Отже більше жодних пошуків по форумах і завантаження аматорських карт.

 


Про самі карти, їх деталізацію, опис можна переглянути у даному РОЗДІЛІ.

 


Якість прийому. GPS-модуль забезпечує стабільний зв'язок з супутниками. Перший старт зайняв декілька хвилин, правда, потрібно врахувати, що небо в цей час було затягнуте хмарами, а випробування проводилися в центрі міста в районі з багатьма будівлями. Все це ускладнює пошук супутників, проте, жодних проблем з навігацією не було. Якщо порівнювати з автомобільним навігатором, який ми використовуємо в автомобілі, можна сказати, що по точності визначення координат пристрої в повному паритеті. Після перешкод (проїзд під мостами або заїзд в підземні паркінги), пристрій швидко відновлює зв'язок з супутниками, на це витрачається лічені секунди.

 


Залізна начинка

 

Nuvifone M20 оснащений на рівні сучасного топового комунікатора. Використовується процесор Qualcomm 7200A з частотою 528 Мгц. Згідно специфікаціям модель комплектується 256 Мб оперативної пам'яті. На практиці користувачеві доступно близько 182 Мб, решта пам'яті використовується для роботи операційної системи і службових програм. Цікаво, що комунікатор не оснащується слотом для карт пам'яті, є лише вбудований flash-накопичувач об'ємом 4 Гб. Рішення неоднозначне, напевно знайдуться ентузіасти, яким буде потрібно більший об'єм, аби вкомплектувати пристрій під зав'язку фільмами, іграми і музикою.

 

Пристрій працює в частотному діапазоні GSM 850/900/1800/1900 Мгц, є підтримка UMTS і HSDPA. Для відеотелефонії на передній панелі є фронтальна камера. Безпровідні модулі характерні для сучасних комунікаторів. Ми протестували веб-сервер-серфінг через підключення Wi-Fi в домашніх умовах і в одному з ресторанів - прийом стабільний. Є також модуль Bluetooth 2.0 з підтримкою EDR. З безпровідною гарнітурою пристрій працював без будь-яких проблем. Правда, обмінюватися даними з ПК краще всього за допомогою USB-подключения. У комунікатора використовується стандартний miniUSB-роз’ем, що дуже зручно. Вбудована пам'ять розпізнається комп'ютером як зовнішній накопичувач, тому для того, щоб передати на пристрій музику, встановлювати на ПК додаткові драйвера не потрібно.

 

Вбудована фотокамера досить проста - 3 мегапікселя з автофокусом і стандартним набором параметрів. Жодних спалахів, люстерка або підсвічування не передбачено. Фотокамера запускається з меню, в режимі зйомки можна вибрати роздільну здатність, перейти в режим макрозйомки, вибрати зйомку по таймеру, налаштувати режим зйомки або перейти в режим відеозапису. Максимальна роздільна здатність для фото 2048х1536 точок, для відео - 352х288. Фотознімки виходять непоганими, не дивлячись на те, що роздільна здатність матриці далеко не рекордна. Якщо ви знімаєте в хороших умовах, то кадри навіть можна сповна комфортно переглядати на дисплеї ПК. Відеоролики краще дивитися на комунікаторі, їх якість середня. Оскільки, фото і відео - зовсім не ключові функції Nuvifone M20, особливо чіплятися не будемо.

 

Операційна система і інтерфейс

 

Офіційний пристрій поставляється з предвстановленою ОС Windows Mobile 6.1 Professional, проте, можливий офіційний апгрейд до Windows Mobile 6.5. Сама процедура оновлення гранично проста. Для цього необхідно підключити пристрій до ПК через дата-кабель за допомогою ActiveSync, зробити резервну копію призначених для користувача даних, а потім запустити дистрибутив. Оновлення триває близько 10 хвилин.

 

Головне меню з Windows Mobile 6.1

 

Головне меню з Windows Mobile 6.5

 

Нас же, в першу чергу, цікавила не сама ОС в її стандартному виконанні, а призначена для користувача оболонка і додаткове ПЗ, яке пропонує виробник. Отже, до послуг користувача робочий стіл, на який винесені крупні ярлики до найчастіше використовуваних функцій. Спочатку робочий стіл розбитий на два екрани, між якими можна переміщатися, провівши пальцем або стилусом по поверхні дисплея в горизонтальному напрямі.

 


Після оновлення до Windows Mobile 6.5 таких екранів за умовчанням стає три за рахунок додаткових функцій. Наприклад, з'явився додаток для швидкого доступу до свого аккаунту в соціальній мережі Facebook. На кожному екрані по 6 основних ікон, досить великих. До речі, налаштувати робочий стіл можна на власний смак, міняючи склад і розташування ярликів. Тут все максимально оптимізовано для управління пальцем без стилуса, хоча стилус в комплекті теж є. Дуже оригінально виглядає розблокування дисплея у вигляді пазла.

 


Є стандартне меню «пуск», звичне всім користувачам пристроїв на Windows Mobile. Тут інтерес викликає пункт «Приступаючи до роботи». У ньому зібрані посилання на різні функції, які користувачеві довелося б довго шукати у нетрях меню. Для тих, хто лише придбав пристрій, рекомендуємо відвідати даний пункт в обов'язковому порядку. Він допоможе швидко налаштувати Nuvifone M20 під себе. До речі, якщо на Windows Mobile 6.1 меню «Пуск» виконано у вигляді традиційного випадного списку, то вже в Windows Mobile 6.5 воно представлене крупними графічними іконами. Другий варіант набагато зручніше для управління без стилуса.

 

З офісних програм доступний стандартний набір у вигляді програм Word Mobile, Excel Mobile, OpenNote Mobile і PowerPointMobile. Для веб-сервера-серфінгу пропонується як стандартний Internet Explorer, так і браузер Opera. При цьому браузер повною мірою розкриває можливості великого екрану і процесора - веб-сторінки легко і швидко масштабуються і відображуються в такому ж вигляді, до якого ми звикли на звичайному ПК.

 


Окрім всього перерахованого Nuvifone M20 містить ще ряд додаткових опцій, робота яких базується на GPS-приймачі і предвстановлених картах. Це «Камери безпеки», «Ціни на пальне», «Адресний довідник», Google Local, «Погода», Panoramio, «Статус рейсів» і інше. Дещо з перерахованого доступно безкоштовно, для деяких послуг буде потрібно підключення сервісів передачі даних вашого оператора і платну підписку на саму послугу. Поки, правда, працює лише прогноз погоди і статус авіарейсів. Поважно, що ці речі вдало інтегровані в інтерфейс.

 


У багатьох викличе інтерес додаток Ciao!. Його суть в тому, що користувач може повідомити знайомих в соціальних мережах, де він знаходиться в даний момент, а також взнати, де його чекають друзі. Програма отримує географічні дані з навігаційної програми і транслює їх в соціальні мережі і навпаки.

 

Комплект постачання

 


Як вже говорилося, до комплектації GARMIN-ASUS nuvifone M20 виробник підійшов відповідально. Перерахуємо те, що ми виявили в досить масивній коробці окрім самого пристрою:

Керівництво по експлуатації і диск з ПЗ

Стилус

Провідна стерео гарнітура

Чохол

Додатковий акумулятор

Стандартний зарядний пристрій

Автомобільний зарядний пристрій

Дата-кабель

Кріплення для автомобіля

Серветка для протирання корпусу

 


Основне завдання такого багатого комплекту в тому, аби покупець отримав все і відразу. Підхід дуже правильний, навіщо заставляти користувача, що і без того виклав немаленьку суму за пристрій, шукати в магазинах ще якісь аксесуари? Проте одне доповнення в комплекті все-таки не перешкодило б. Це Bluetooth-гарнитура. Автомобілісти погодяться, що використовувати в автомобілі провідний навушник вкрай незручно. Втім, для користувачів Nuvifone M20 явно не буде першим телефоном, а значить і безпровідна гарнітура де-небудь в бардачку напевно знайдеться.

 

Автомобільний тримач кріпиться до лобового скла і розрахований на горизонтальну орієнтацію телефону. У такому положенні пристрій нагадує мініатюрний автомобільний GPS-навігатор.

 


Апарат оснащений датчиком положення в просторі (акселерометром). Досить перевернути його в горизонтальне положення, як зображення на екрані теж прийме альбомну орієнтацію. Це дуже зручно, адже саме так ми звикли використовувати GPS в автомобілі.

 


Ознайомитись з детальними характеристиками та ціною приладу можна ТУТ

 
arava onde comprar