• Контакти
  • Карта сайту
  • На головну

// Статті / Garmin nuvi 2460LT - ідеальний компроміс між ціною і можливостями.

Garmin nuvi 2460LT  - ідеальний компроміс між ціною і можливостями.
03.10.2011

Garmin nuvi 2460LT - ідеальний компроміс між ціною і можливостями.

Детальний огляд цікавої новинки від Garmin – nuvi 2460LT, купити який у Львові ви завжди зможете в нас.

Володіючи практично всім функціоналом топових моделей, цей навігатор відрізняється більш привабливим цінником. Цікаво, що при цьому здешевлення ніяк не відбивається на якості роботи Garmin nuvi 2460LT, просто деякі характеристики нашого героя - трохи скромніші, ніж у флагманських моделей nuvi 3790T та nuvi 3760T.

 


 

Екран

Діагональ екрану досить велика - 5 дюймів - щоб не вдивлятися в нього на ходу, намагаючись розібрати зображення, проте роздільна здатність знижена до 480х272 пікселів. Це, втім, практично ніяк не впливає на якість навігації, більш того, карта під час руху прокручується більш плавно, ніж у навігаторів з роздільною здатністю 800х480 пікселів. Недоліки невеликого дозволу проявляються лише при спробі переглянути на екрані двовимірну карту в дрібному масштабі - не вистачає деталізації і масштаб доводиться збільшувати.

 


 

Сенсорна частина екрану виконана за резистивною технологією. Це знову ж таки дешевше, ніж ємнісні матриці топових моделей, проте дисплей настільки чітко і точно реагує на торкання пальців, що мені спочатку здалося, що матриця все-таки ємнісна, але тут я здогадався торкнутися її олівцем.

Покриття екрану - матове, завдяки чому він не відблискує навіть в ясний сонячний день, а запасу яскравості підсвічування вистачає для того, щоб картинка залишалася чітко помітною навіть коли сонце світить прямо на екран. Яскравість підсвічування регулюється автоматично, тому ввечері навігатор не буде вас сліпити.

Дизайн, ергономіка і установка в автомобілі

Корпус не такий тонкий, як у топових моделей, однак якщо ви не плануєте використовувати навігатор за межами автомобіля, то це вас не засмутить. Більш того, інженери Garmin використовували цю можливість, щоб розмістити в корпусі дуже великий і гучний динамік. Голосові підказки чутно навіть тоді, коли ваша автомагнітола працює на повну котушку, а в звичайному режимі гучність досить встановити на рівень 30-40% від максимальної.

 


 

Правда, чомусь голосно чути тільки голосові підказки. При використанні навігатора в режимі гучного зв'язку для телефону динамік працює значно тихіше, що, втім, не робить використання цієї функції менш комфортною. Як і у всіх навігаторах Garmin, під час розмови по телефону навігація не припиняється і ви можете слідкувати за маршрутом на екрані, при необхідності викликавши меню телефонних розмов дотиком відповідного значка.

 


 

Дуже добре зроблений тримач на лобове скло. Навігатор в нього не просто вставляється, а й тримається за рахунок пружинного фіксатора, який забирається натисненням кнопки. Здавалося б, навіщо ускладнювати конструкцію? А ось навіщо. 2460LT - досить велика модель, тому для надійної її фіксації в тримачі потрібне відповідне зусилля. Висмикуючи подібний пристрій зі звичайного кріплення, найчастіше ми заодно звертаємо на сторону шарнір, збиваючи комфортне положення навігатора щодо очей. У випадку ж з 2460LT достатньо натиснути кнопку і просто взяти навігатор в руку - жодних зусиль!

 


 

Штекер зарядного пристрою підключається безпосередньо до тримача. А  антену для прийому даних про затори, яка йде в комплекті не завжди обов'язково підключати, оскільки у місті навігатор приймає дані про затори і без неї. Допомога антени може стати в нагоді тільки за межами міста. Таким чином, для початку роботи досить просто вставити навігатор в тримач, ніяких підключень щоразу робити не потрібно.

Після установки в тримач Garmin nuvi 2460LT включається автоматично і протягом близько 15 секунд завантажується. Після цього він відразу готовий до роботи - супутники знайдені, пора вибирати маршрут!

На головному екрані розташовуються дві великих піктограми - «Куди?» І «Карта». Пункт «Карта» дозволяє переглянути ваше місце перебування, а при наявності прокладеного маршруту повертає в режим ведення по ньому. Прокладка маршруту починається з вибору пункту «Куди?».

Зрозуміло, тут можна вибрати адресу - традиційно Garmin запитує місто, тому потрібно його або ввести на початку знайти адресу, або ж шукати потрібну адресу у всіх містах, а лише потім обрати зі списку потрібне місто, якщо адреса виявиться в декількох. Також можна прокласти маршрут до найближчих точок інтересу (POI), причому (цього багато хто не знає), відкривши контекстне меню в лівому верхньому кутку екрану, можна шукати точки інтересу не найближчі до вашого поточного розташування (варіант за замовчуванням), але і в іншому місті , а також біля одного з пунктів призначення - зі списку останніх відвіданих або обраних. Окремим пунктом виділено пошук парковок, щоб вам не довелося шукати їх в нетрях списку POI.

Можна також прокласти маршрут до довільного перехрестя або конкретній точці на карті, зазначивши її у вигляді географічних координат або торкнувшись екрану в потрібному місці в режимі «Огляд карти».

При прокладанні маршруту можна вибрати пішохідну або автомобільну навігацію. У пішохідному режимі не будуть враховуватися напрями руху і заборони поворотів, а також з'явиться можливість рухатися безпосередньо через двори.

Тому любителі об'їжджати пробки по дворах і власники мигалок можуть сміливо включати пішохідний режим, інших же навігатор проведе по дворах тільки до фінішної точки. Більше того, на карті відзначені навіть паркани і ворота в них, тому маршрут буде прокладений саме до воріт, що зручно, коли потрібний об'єкт знаходиться всередині великої обгородженої території.

До речі, при прокладанні маршруту можна заборонити неприємні для вас місця - грунтові дороги, пороми тощо; також можна уникати розворотів і платних доріг (актуально для подорожуючих по Європі). До речі, навігатор має функцію myTrends, яка запам'ятовує маршрути, якими ви найчастіше їздите, і згодом прокладає нові маршрути відповідно до ваших переваг.

Пункт меню «Де я?» Оперативно виводить на екран поточні координати, найближчі адреси і найближче перехрестя, а також три кнопки для швидкого пошуку лікарень, відділень міліції та автозаправок поблизу - дуже корисна річ в екстреній ситуації.

"Планувальник маршруту» дозволяє створити протяжний маршрут, додавши в нього кілька різних пунктів призначення. Важливою перевагою «Планувальника» nuvi 2460LT є можливість не просто об'їхати всі точки в заданому порядку, щоб нічого не забути, а оптимізувати маршрут таким чином, щоб він був мінімальним по відстані і витраченого часу. Більш того, якщо вам потрібно бути в одній з точок до певного часу, то це можна вказати (а ще задати, скільки часу ви пробудете в кожній з точок), і тоді маршрут буде прокладений з урахуванням даної інформації. Геніально! Особисто мені цієї функції дуже не вистачало в інших навігаційних системах. З Garmin 2460LT навіть знаючи, як дістатися до потрібних місць, я став завжди користуватися навігатором саме для того, щоб він побудував мені оптимальний маршрут - ця функція для тих, кому потрібно за день побувати в різних місцях і багато встигнути - з «Планувальником» встигаєш набагато більше.

Затори

Прийом інформації про затори в nuvi 2460LT, як і у всіх навігаторів Garmin, організований по каналу RDS-TMC. Давайте розберемося як працює ця система і в чому її плюси і мінуси. RDS-TMC дозволяє здійснювати трансляцію  даних про затори на частоті FM-радіостанцій у вигляді закодованих повідомлень. Основна перевага такого способу в порівнянні з завантаженням даних через Інтернет полягає в тому, що він не вимагає ні наявності вбудованого GPRS-модему, ні шалених грошей за спожитий трафік інтернету. Отримання даних про затори повністю безкоштовні . Дані про затори через RDS-TMC транслюються в більшості європейських міст, так що будуть корисні, якщо ви задумаєте відправитися у подорож по Європі.

 


 

Що стосується недоліків такого способу передачі пробок, як RDS-TMC, то вони полягають у відсутності інтерактивності: наявність зворотного зв'язку в системах, що працюють через Інтернет, дозволяє задіяти навігатори користувачів в якості датчиків швидкості, роблячи інформацію про затори більш достовірною. Однак у випадку з навігаторами Garmin це неможливо.

Модель Garmin nuvi 2460LT забезпечена індексом LT, що розшифровується як Lifetime Traffic і перекладається як «довічний трафік». На практиці це означає, що, придбавши навігатор Garmin, ви автоматично отримуєте довічну для терміну служби пристрою підписку на прийом інформації про затори.

Якщо затор виник на вашому шляху вже після прокладки маршруту, то навігатор повідомляє "Попереду затор" і запитає вас про перепрокладку маршруту. Дуже сподобалося, що навігатор уміє розраховувати час, який займе простоювання в тій чи іншій пробці. Завдяки цьому з'являється можливість більш раціональної маршрутизації: адже простіше постояти п'ять хвилин у пробці і спокійно поїхати далі, ніж 15 хвилин цю пробку об'їжджати.

До речі про оптимальні маршрути. У випадку, якщо постав вибір по якій трасі буде швидше дістатися до потрібної вам точки, то на допомогу прийде цікава функція TrafficTrends. Вона збирає статистику за швидкістю руху по різним трасам в певні дні року. І завжди вибирає ту з доріг, середня швидкість руху на якій вище, виходячи зі статистики. За умови, звичайно, що на ній в цей момент не виявлено пробок. Таким чином, чим довше ви користуєтеся навігатором, тим більше він буде «знати» про ваші маршрути, тобто самонавчатися.

Під двома головними пунктами меню розташовуються кілька допоміжних. «Стоп» зупиняє рух по маршруту, «Об'їзд» дозволяє розрахувати альтернативний маршрут в тому випадку, якщо ви вперлися, наприклад, в ремонт дороги або пробку, про яку навігатор не знає, що часто зустрічається в тих містах, де TMC-мовлення пробкової інформації не ведеться.

До слова, сам користувач може заборонити проїзд по трасі на мапі, якщо знає що ведуться на ній ремонті роботи. Потім при бажанні він завжди зможе видалити цю заборону.

Голосові підказки включають не просто інструкції типу «поверніть направо», а й назви вулиць: «поверніть направо на Ленінський проспект». Це дозволяє майже не дивитися на екран під час руху - якщо ви знаєте місто, то самі зрозумієте, де Ленінський проспект, а якщо не знаєте - побачите візуально.

Перед маневром також вказується, з яких смуг його можна зробити - це дозволить перебудуватися заздалегідь. А на складних розв'язках заздалегідь демонструється фотореалістичне зображення місцевості з будинками і навіть рекламними щитами. Проте ці дані доступні для набагато меншої кількості вулиць і розв'язок, ніж хотілося б. Однак від версії до версії (а оновлення карт у Garmin для користувачів, що купили навігатори у фірмових магазинах, безкоштовні) база даних розв'язок буде поповнюватися.

 


 

Але повернемося до голосового управління. З його допомогою можна користуватися навігатором, взагалі не торкаючись екрану. Вбудований мікрофон розташований зліва від дисплея і має хорошу чутливість. Досить вимовити будь-яке задане вами кодове слово (наприклад, «синхрофазотрон»), і потім одну з команд. Система розпізнає мову, дозволяючи просто назвати довільну вулицю та номер будинку, щоб прокласти маршрут. Також голосове керування доступне для телефону - можна вимовляти номер по цифрах або ж знайти по імені контакт із записної книжки. Якщо врахувати, що в сучасних телефонах про голосовий набір воліють забувати, ця функція буде корисною подвійно, адже головне за кермом - це безпека.

Додаткові можливості

Кнопка «Телефон» відкриває меню телефону, що підключається через Bluetooth. При цьому стає доступною також записна книжка, журнал викликів, а також інформація про поточний заряд акумулятора і заряд батареї. Цікавою можливістю є дзвінок до організації зі списку POI: вибравши розділ «Об'єкти» в меню «Телефон», ви можете відразу набрати номер, збережений у базі даних POI, - наприклад, зібравшись в кінотеатр, можна зателефонувати туди і замовити квитки, а відправляючись в ресторан, замовити там столик. Через пункт меню «Гучність» ви зможете окремо відрегулювати гучність для голосових підказок і телефонних розмов.

Додаткові функції навігатора викликаються кнопкою «Інструменти». Ви не знайдете тут типових для китайських noname-«коробочок» непотрібних функцій на зразок читалок для електронних книг - всі «навороти» виключно корисні в господарстві. Наприклад, перегляд фотографій (їх можна завантажувати на картах пам'яті microSD) дуже придасться у відпустці. «Світовий час» дозволить не заплутатися в часових поясах під час тривалих подорожей. Конвертор одиниць вимірювання незамінний при поїздках до Англії. Також для закордонних подорожей дуже стане в нагоді вбудований словник, правда, його оцінять лише ті, хто знає англійську, оскільки переклад здійснюється з іспанського, німецького, французького, італійського і португальського тільки на англійську і назад. Але я, наприклад, знаю англійську добре, а іспанський майже ніяк, так що відсутність підтримки російської мови в даному випадку не проблема. Деякі популярні фрази апарат навіть може промовляти за допомогою синтезатора мови. Втім, на пристрій встановлена ​​лише демо-версія словника, через 30 днів буде потрібно доплатити за повну. Функція калькулятора в описі навряд чи потребує.

ecoRoute - корисна функція для тих, хто не хоче переплачувати за бензин і зберегти природу. При її активації маршрут буде прокладатися з урахуванням витрати палива.

Додатково Ecoroute буде також вести статистику витрати палива, а ще можна перетворити кожну поїздку на захоплюючу гру ecoChallenge. Відомо, що витрата палива залежить від стилю водіння, тому чим більш "ощадливо", уникаючи різких прискорень і гальмувань, ви їдете, тим більше балів вам буде нараховувати програма. Спочатку здається, що так їздити нудно і повільно, проте практика показує, що ви просто менше будете стояти на світлофорах і приїжджати на місце за той же час, але витративши менше бензину.

Висновок

Приємний навігатор з зручним інтерфейсом без переплати за зайві "навороти". Хороша "робоча конячка" для тих, хто проводить багато часу в автомобілі. Завдяки п'ятидюймовим екрану з покриттям антивідблиску вам не доведеться особливо вдивлятися в карту, а за рахунок голосового управління навіть торкатися навігатора не потрібно. Просто віддайте йому потрібну команду! З додаткових функцій дуже сподобалися продуманий планувальник маршрутів і гучний зв'язок для телефону. Головний мінус - TMC-мовлення працює тільки у Європі. В іншому Garmin nuvi 2460LT - дуже збалансоване рішення, повною мірою відпрацьовує кожну вкладену у нього гривню, особливо враховуючи безкоштовний пробковий сервіс і безкоштовне ж оновлення карт і прошивок за умови покупки навігатора в фірмових магазинах Garmin.